Jak zrobić kakaowy pudding

Dowiedz się, jak zrobić klasyczny amerykański deser. Ten przepis na pudding jest prosty i łatwy do przygotowania. Najpierw rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj kakao i cukier, aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż budyń do ramek lub miski. Odstaw do lodówki, aż będzie chłodny. Podawaj z bitą śmietaną i posypką z cynamonu. Jest idealny na specjalną okazję lub wieczór w domu.

Gdy mleko i śmietana osiągną pożądaną konsystencję, dodaj żółtko i cukier. Dobrze wymieszać, aby dobrze się połączyły. Następnie dodać kakao i dobrze wymieszać. Gotuj masę przez 15 minut. Obserwuj konsystencję i często mieszaj, aby zapobiec przypaleniu. Kiedy już zgęstnieje, przelej ją do przygotowanych miseczek i schładzaj przez co najmniej dwie godziny. Po schłodzeniu udekoruj według uznania. Oto jak zrobić kakaowy budyń:

Najpierw zacznij od ugotowania czekoladowego budyniu w rondelku.Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Następnie przelej masę do szklanego lub ceramicznego pojemnika i schłódź. Jeśli wolisz, możesz również ugotować czekoladowy pudding w piekarniku. W tym celu oddziel żółtka od białek, a następnie dodaj do żółtek cukier i mąkę. Ubij białka, aż będą błyszczące i jędrne.

Gdy budyń jest już gotowy, możesz użyć ręcznego miksera do jego ubicia. Budyń będzie gęsty i kremowy, jeśli ubijesz śmietanę aż do uzyskania miękkich szczytów. Uważaj, aby nie ubijać zbyt mocno śmietany, ponieważ spowoduje to, że stanie się ona ziarnista. Przy podawaniu, na wierzchu budyniu umieść porcję bitej śmietany. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się deserem przez długie lata.

Możesz użyć dowolnego mleka, ale najlepsze jest mleko pełne lub 2%. Jeśli wolisz desery bez nabiału, możesz użyć mleka kokosowego. Koniecznie dodaj do budyniu ekstrakt waniliowy – nada mu kremowy smak. Po ostudzeniu masy mleczno-czekoladowej, pozostałe 3/4 mleka ubij razem ze skrobią kukurydzianą i żółtkami. Mieszankę ubijamy, aż będzie gładka i jedwabista.

Jeśli zastanawiasz się nad zrobieniem czekoladowego puddingu, pamiętaj, że jest tylko kilka prostych składników, które będą Ci potrzebne. Dobrej jakości mleko krowie i jajka sprawią, że pudding będzie bogaty i kremowy. Jeśli nie możesz kupić świeżych produktów z gospodarstwa, możesz je nabyć od zaufanego producenta. Będziesz zadowolony, że poświęciłeś czas, aby nauczyć się, jak zrobić czekoladowy pudding! To zabawny i łatwy deser do zrobienia.

Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom, możesz zwieńczyć swój pudding jagodami. Świetnie pasują truskawki i maliny, a także garść czarnych porzeczek. Innym dobrym rozwiązaniem jest pachnąca borówka. Możesz również przygotować go w wolnowarze lub użyć łaźni parowej. Pudding najlepiej smakuje, gdy jest podawany schłodzony. Upewnij się, że podajesz go z odrobiną śmietanki lub mleka.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane