Aby przygotować żurawinę do słoików, umyj, wyłuskaj i grubo posiekaj żurawinę. Umieść żurawiny w dużym garnku. Dodaj cukier i wodę, a następnie doprowadź mieszaninę do wrzenia. Wymieszaj żurawiny, a następnie umieść słoiki w gorącej kąpieli wodnej. Po woda osiągnęła wrzenia, dodać zespoły śrubowe i pokrywki, a następnie umieścić słoiki w kanner.
Aby zrobić sos żurawinowy, trzeba dwa opakowania świeżych żurawin, umyć dokładnie, i odrzucić wszelkie, które są obite lub miękkie. Jedynym wymaganym dodatkowym przygotowaniem jest umycie żurawin. Możesz umyć i osuszyć cztery filiżanki żurawin za jednym razem, w zależności od ilości żurawin. Opłucz żurawiny dokładnie, ale uważaj, aby usunąć wszelkie łodygi i miękkie jagody.
Po umyciu, opłukaniu i wysuszeniu żurawin, dodaj je do gotującej się wody z cukrem. Pozwól im gotować się na wolnym ogniu przez kilka minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przypalaniu. Po tym jak żurawiny zmiękną, dodaj skórkę pomarańczową. Przelej masę żurawinową do gorących słoików. Pamiętaj, aby podczas napełniania patelnia stała na małym ogniu. Po napełnieniu żurawin, usuń wszelkie pęcherzyki powietrza i przykryj słoiki szczelnymi metalowymi pokrywkami do konserw.
Gdy robisz sos żurawinowy, kluczem jest zrobienie go luzem. Jeśli robisz dużą partię sosu żurawinowego, kup torbę luzem. W przeciwnym razie, opłucz i użyj mrożonych żurawin zamiast. Upewnij się, że dokładnie opłukałeś i osuszyłeś żurawiny przed dodaniem ich do przepisu. Jeśli żurawiny nie zostały jeszcze zebrane, użyj zamiast nich soku pomarańczowego lub soku z klementynek.
Gdy słoiki są wypełnione do pół cala ich szczytu, pozwól im ostygnąć. Nie zapomnij sprawdzić słoików po 24 godzinach, aby upewnić się, że dobrze się uszczelniły. Upewnij się, że pokrywki nie wyskakują w górę i w dół, bo słoiki mogą zardzewieć. Ostatnim krokiem w robieniu sosu żurawinowego jest sprawdzenie słoików. Po upewnieniu się, że słoiki są wysterylizowane, możesz zacząć przygotowywać salsę.
Poza tym, że służy jako przystawka podczas Święta Dziękczynienia i Bożego Narodzenia, dżem żurawinowy czyni wspaniały prezent podczas świąt. To pyszne smarowidło może być podawane na tostach, muffinach lub podpłomykach i stanowi uzupełnienie wielu dań głównych. Jeśli planujesz podarować dżem w prezencie, upewnij się, że opatrzysz go drukowanymi etykietami prezentowymi z okazji Święta Dziękczynienia. Sos pięknie zamarza i utrzymuje się przez kilka miesięcy.
Zanim zaczniesz swój dżem żurawinowy, pamiętaj, że żurawiny muszą być w temperaturze pokojowej. Będziesz potrzebował słoika na kwartę owoców. Słoik powinien być w połowie wypełniony po podgrzaniu. Podczas procesu puszkowania żurawina jest podatna na szok termiczny, a to może skutkować pękaniem słoików. Zawsze pamiętaj, że temperatura wody powinna wynosić 140 stopni lub mniej, aby uniknąć pęknięcia.
Podobne tematy