Jeśli jesteś zainteresowany nauką robienia miodu z mniszka lekarskiego, ten artykuł jest dla Ciebie. Kwiaty mniszka mają żółte płatki. Zbierz kilka kwiatów mniszka, przecedź je przez sitko o drobnych oczkach i dodaj płyn z kwiatów mniszka do garnka. Dodaj cukier do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Sprawdź, czy nie przelewa się i mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przegrzania.
Choć miód z mniszka nie jest technicznie miodem, jest pyszną alternatywą dla zwykłego miodu. Ponieważ kwiaty mniszka są tanie i powszechnie dostępne, możesz zrobić ten pyszny syrop w domu. Powstały syrop jest podobny w kolorze i konsystencji do zwykłego miodu i jest całkowicie przyjazny dla wegan. Wystarczy wykonać kroki wymienione poniżej, aby zrobić miód z mniszka lekarskiego w domu. Proces jest prosty, a będziesz zaskoczony wynikami!
Gdy miód z mniszka lekarskiego się skrystalizuje, można go odcedzić i przechowywać w słoiku z dżemem. Powinien być cieńszy niż końcowy miód wegański, ale może nadal gęstnieć w miarę stygnięcia. Bądź cierpliwy i postępuj dokładnie według wskazówek. Po ostudzeniu, przecedzić miód z mniszka lekarskiego przez drobne sito. Nie zapomnij, aby pozwolić mu usiąść na co najmniej sześć godzin.
Dla kwiatów mniszka lekarskiego, wybierz te, które są obfite i wolne od pestycydów. Możesz również użyć ich do zrobienia herbaty lub zjeść je. Upewnij się, że pozostawiasz kwiaty w spokoju, ponieważ są one ważnym źródłem wczesnego nektaru dla zapylaczy. Powstała mieszanka będzie miała złoto-żółty kolor. Po odcedzeniu wymieszaj z cukrem. Po odcedzeniu możesz dodać jeszcze trochę cukru do smaku.
Gdy już zebrałeś kwiaty mniszka, nadszedł czas na przygotowanie miodu mniszkowego. Pamiętaj, aby zbierać kwiaty mniszka w słoneczny dzień, aby zapewnić, że nektar będzie bardziej dostępny. Miód mniszkowy to tak naprawdę syrop z kwiatów mniszka. Ma on podobną konsystencję do miodu, a bursztynowy kolor przypomina miód. Główki kwiatów mniszka muszą być suche przez dzień przed zrobieniem syropu. Można też użyć żółtych płatków.
Kwiaty mniszka lekarskiego występują obficie, a ich liście i kwiaty są jadalne. Młode liście mniszka mogą być sauteed z czosnkiem i olejem i cieszyć się w sałatkach. Korzeń kranu mniszka może być suszony i używany do robienia kawy lub herbaty. Należy jednak pamiętać, że pyłek mniszka może powodować reakcje alergiczne. W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem go do jakichkolwiek celów leczniczych.
Podobne tematy