Jak zrobić polewę czekoladową na tort

Aby stworzyć piękną czekoladową polewę do tortu, będziesz potrzebować pięciu prostych składników. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że syrop kukurydziany znajduje się w polewie czekoladowej. Jednak ten składnik sprawia, że są one błyszczące i zapobiega krystalizacji cukru. To podstępny składnik, dlatego tak często można go znaleźć w deserach, w tym ciasteczkach, ciasteczkach brownies, a nawet niektórych napojach owocowych. Syrop kukurydziany jest często używany w przepisach na zdrowe desery, takie jak lody i owocowe smoothies, ale można go uniknąć.

Pierwszy, będziesz potrzebował patelni. Rozpuść czekoladę na małym ogniu. Po roztopieniu, użyj podwójnego kotła, aby rozpuścić czekoladę i śmietanę. Wylej mieszaninę na ciasto. Pozwól mu lekko ostygnąć. Polewa czekoladowa zastygnie w ciągu kilku minut, ale jeśli ostygnie zbyt szybko, stanie się zbyt gęsta. Jeśli chcesz uzyskać cieńszą polewę, trzymaj polewę czekoladową w cieple i wylej ją na ciasto zanim całkowicie ostygnie.

Jeśli chodzi o wybór czekolady do użycia, upewnij się, że wybierasz najlepszą jakość. Jeśli używasz czekolady słodko-gorzkiej lub półsłodkiej, powinieneś zdecydować się na czekoladę, która zawiera co najmniej 60 procent kakao. Ghirardelli, Valrhona, Cacao Barry i Callebaut produkują doskonałe czekolady. Możesz również rozcieńczyć polewę czekoladową dodając nieco więcej cukru pudru. Możesz użyć resztek glazury, aby zwieńczyć swoje ciasto lub babeczkę.

Najlepsza glazura czekoladowa ustali się mocno i będzie piękna na różnych deserach. Jest nie tylko pyszna, ale i uniwersalna. Może być drizzled nad muffiny, babeczki, i bundt ciasta. Jeśli robisz dużą partię pączków, podwoić przepis, aby zapewnić gładkie wykończenie. Najlepiej jest również użyć czekolady, która zawiera co najmniej 54,5% masy kakaowej.

Jeśli używasz glazury lustrzanej, musisz upewnić się, że powierzchnia jest tak gładka, jak to możliwe. Jeśli tego nie zrobisz, glazura nie będzie się dobrze łączyć w gęsty lub puszysty lukier. Idealnie nadaje się do kremu maślanego, czekoladowego ganache lub Swiss Meringue Buttercream, ale możesz użyć dowolnego lukru. Upewnij się tylko, że używasz dobrej jakości lukru.

Lukier Mirror to przede wszystkim show, ale może być również bardzo efektowny. Wykonane z żelatyny, wody, śmietany, cukru i kakao w proszku, są pięknym dodatkiem do każdego tortu. W niektórych przepisach zamiast śmietany stosuje się roztopioną czekoladę i mleko skondensowane. Ta pierwsza będzie gęstsza i bardziej aromatyczna, ale w końcu straci swój blask. Najlepiej odczekać co najmniej dzień przed nałożeniem jej na tort.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane