Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta

Z dumą prezentujemy treść, która powstała w kooperacji z happylifediy.pl

Dowiedz się, jak zrobić polewę czekoladową na następny tort urodzinowy. Składniki tego smacznego deseru to kakao w proszku i syrop kukurydziany. Syrop kukurydziany pomoże utrzymać polewę w stanie elastycznym, dodając jednocześnie smaku. Mieszanka czekoladowa ma się zagęścić w miarę stygnięcia, ale powinieneś być w stanie przeciąć ją z łatwością. Poniższy przepis pozwoli uzyskać doskonałą polewę czekoladową do każdego ciasta. Po ostygnięciu ciasta przechowuj je w szczelnym pojemniku lub w lodówce.

Aby zrobić polewę czekoladową, powinieneś najpierw przygotować swoje ciasto. Przygotuj kawałek pergaminu lub okrągłą tortownicę. Jeśli używasz mikrofalówki, powinieneś podgrzać masę czekoladową w 15 do 20 sekundowych odstępach, dokładnie mieszając pomiędzy każdym odstępem. Kiedy czekolada jest całkowicie roztopiona, dodaj masło i syrop kukurydziany i wymieszaj do połączenia. Gdy zgęstnieje, przykryj ciasto folią i schłódź.

Lekarska polewa jest łatwym przepisem do wykonania i wymaga tylko trzech prostych składników. Można ją wykorzystać do dekoracji różnych deserów. Można ją rozprowadzić na muffinach, polać nią ciastka na blasze, lub oblać nią bundt cakes. Po zastygnięciu tworzy błyszczącą i twardą glazurę. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj gorzkiej czekolady lub wysokiej jakości wiórków czekoladowych. Ten przepis produkuje imponującą polewę czekoladową, która zachwyci twoich gości.

W czasie nalewania polewy czekoladowej, użyj stałego strumienia. Stały strumień czekolady będzie tworzył ciągłą kurtynę na bokach tortu. Ta metoda zminimalizuje szansę na powstanie słabych linii „kałuży” na torcie. Pamiętaj, aby dokładnie przestrzegać wskazówek. Gdy polewa osiągnie pożądaną temperaturę, przecedzić ją do dzbanka. Następnie usuń wszelkie pozostałe pęcherzyki powietrza lub grudki żelatyny.

Przygotuj miskę, umieszczając w niej cukier puder i mleko. Podgrzewaj czekoladę przez około 20 sekund i mieszaj, aż się rozpuści. Gdy czekolada jest jeszcze twarda, pozostaw kilka stałych kawałków. Mieszaj masę czekoladową, aż składniki dokładnie się połączą. Gdy masa będzie gładka, posyp nią ciasto. Pozwól, aby polewa ostygła przed podaniem. W miarę stygnięcia będzie zastygać.

Możesz również zrobić lustrzaną glazurę, mieszając kakao w proszku z wodą, żelatyną i cukrem. Efektem będzie błyszcząca warstwa czekolady. Polewa nie wchłonie lukru, ale doskonale obuduje tort, dzięki czemu będzie on wyglądał bardzo efektownie. Niektórzy używają lustrzanej polewy czekoladowej do dekoracji tortu. Możesz również zrobić lustrzaną glazurę, jeśli chcesz wyeksponować tort.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane