Jak zrobić twaróg z podpuszczką

Artykuł zrealizowany przy wsparciu serwisu forumdiy.pl

Ten artykuł wyjaśnia, jak zrobić twaróg za pomocą podpuszczki. Dzięki tej metodzie mleko zostanie podzielone na skrzep i serwatkę. Przed przygotowaniem skrzepu, umyj i osusz podpuszczkę. Umieść ją w głębokim naczyniu lub słoiku i podgrzej jedną kwartę mleka. Podczas gdy mleko się podgrzewa, pokrój skrzep długim nożem poziomo lub pionowo. Pozwól, aby skrzep odpoczął przez około pięć minut, a następnie włóż go ponownie do piekarnika na 10 lub więcej minut. Możesz mieszać skrzep od czasu do czasu, aby zapobiec matowieniu.

Podpuszczka jest najbardziej skuteczna w temperaturze między 85 a 105 stopni Fahrenheita, ale nie dezaktywuje się, dopóki mleko nie osiągnie 140 stopni Fahrenheita. Trzeba będzie pilnować temperatury mleka, ponieważ skrzepy mogą stać się zbyt twarde, aby zrobić z nich ser. W przepisach na robienie skrzepu z podpuszczką będzie napisane, kiedy należy pokroić skrzep. Musisz upewnić się, że przestrzegasz wszystkich instrukcji przed rozpoczęciem.

Kiedy twaróg jest gotowy, możesz go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni lub możesz go zjeść natychmiast. Należy jednak pamiętać, że po około 24 godzinach podpuszczka straci swoje charakterystyczne skrzypienie. Jeśli chcesz zachować go do wykorzystania w przyszłości, spróbuj go zamrozić. Pamiętaj jednak, że nie należy jeść zsiadłego mleka od razu, ponieważ straci ono swoje skrzypienie. Następnie podawaj zsiadłe mleko z ketchupem lub sosem ranczerskim.

Po schłodzeniu mleka zsiadłe mleko umieszcza się w foremce lub obręczy wyłożonej płótnem serowym. Sznurek przyczynia się do ostatecznego kształtu sera. Tradycyjny camembert powstaje poprzez pięciokrotne wlewanie skrzepu do formy. Ser miękki produkowany jest bez użycia specjalistycznego sprzętu. Jedyną wadą miękkiego sera jest to, że zawiera ponad 45% wody i ma krótki termin przydatności do spożycia.

Przed rozpoczęciem procesu hodowli mleka dodaj jedną lub dwie łyżeczki chlorku wapnia. Jest to naturalny składnik, który pomaga podpuszczce wykonywać jej podstawowe zadanie polegające na koagulacji mleka. Może on również pomóc w zwiększeniu procesu koagulacji mleka homogenizowanego, niskostężonego i pasteryzowanego. Jednak chlorek wapnia nie może zrekompensować ultra-pasteryzowanego mleka, które poddawane jest intensywnej sterylizacji w wysokiej temperaturze.

Przy produkcji twarogu możesz pominąć podpuszczkę, jeśli chcesz. Przepis nie musi być skomplikowany. W rzeczywistości możesz go zrobić, używając mleka, które właśnie się obraca. A ponieważ nie potrzebujesz specjalnego sprzętu ani podpuszczki, możesz zamrozić resztki twarogu. Proces jest prosty i można go jeść od razu. Możesz nawet podzielić się nim z przyjaciółmi. Kiedy robisz twaróg, możesz nawet użyć go jako deseru. Jest to łatwe i pyszne.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane