Jak zrobić dietetyczny sos

Przedstawiamy artykuł, który jest owocem wspólnych działań z dlaczegoteraz.pl

Możesz zrobić dietetyczny sos dzięki odpowiednim składnikom i kilku sztuczkom. Tradycyjny sos wymaga mąki i zimnej wody. Kiedy robisz sos używając mąki, musisz dokładnie wymieszać składniki razem, dobrze je ubijając i wstrząsając. Na szczęście nie musisz się martwić o grudki, ponieważ sos low-carb nie używa mąki. Zamiast tego używa gumy ksantanowej w odpowiedniej ilości. Możesz również użyć mąki migdałowej, która nie zbija się w grudki jak mąka kokosowa.

Mąka migdałowa jest świetna do zagęszczania sosu, ponieważ nie zbija się w grudki po dodaniu do gotującego się sosu. Zwykła mąka może zostawić ziarnistą teksturę i smak, ale mąka migdałowa jest drobno zmielona, więc nie da sosowi nieprzyjemnego posmaku. Mąka kokosowa to kolejny dobry środek zagęszczający, ale należy unikać używania jej w zbyt dużych ilościach. Mąka kokosowa jest również niska w węglowodanach, ale nie powinieneś używać jej zbyt wiele.

Zdrowszą alternatywą dla sosu jest przyprawiony jogurt. Jogurt jest wysoki w wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości i szeroki zakres innych funkcji organizmu. Jego łagodny smak nadaje się do różnych potraw i oferuje czystą bazę dla ziół i przypraw. Upewnij się, że używasz niskotłuszczowego jogurtu, aby uzyskać najzdrowszy sos do kpiny. Możesz też spróbować jogurtu greckiego, który zawiera mniej dodanego cukru.

Innym sposobem na zrobienie przyjaznego diecie sosu jest użycie mąki z ciecierzycy zamiast mąki uniwersalnej. Ta mąka zawiera wysoki poziom błonnika i folianów, a także inne składniki odżywcze. Jest również bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny. Możesz zamrozić resztki sosu i mieć go pod ręką, gdy nadejdą pracowite noce. Najlepszą częścią jest to, że zamraża dobrze, więc można łatwo odgrzać go do szybkiego posiłku, gdy jest czas na jedzenie.

Wiele przepisów na domowej roboty sos używać produktów mlecznych, które są wysokie w tłuszczu. Używanie odparowanego chudego lub beztłuszczowego mleka zmniejszy zawartość tłuszczu w twoim sosie. Alternatywnie, można zrobić zdrowy sos przez puree z kalafiora. Możesz znaleźć mnóstwo przepisów na low-carb gravy w Internecie. Możesz również użyć tych samych składników, co w regularnych przepisach na sos, z różnicą, że zawierają one mniej tłuszczu i sodu.

Jeśli gotujesz indyka, kapanie spłynie z mięsa i zbierze się na talerzu. Aby zrobić pyszny sos, będziesz potrzebował środka zagęszczającego. Guma ksantanowa jest jedną z opcji. Możesz użyć jej łyżeczki na jedną lub dwie łyżki. Węglowodany w skroplinach to tylko trzy. Można użyć mniej niż jedną łyżeczkę, w zależności od gustu i budżetu.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane