Mamy przyjemność przedstawić artykuł przygotowany w porozumieniu z magentoporadnik.pl
Parzenie kawy na zimno ma wiele zalet. W porównaniu z gorącą kawą, jest ona gładsza i zawiera mniej związków kwasowych. Poza tym, nie staje się nieświeża i gorzka, co może się zdarzyć w przypadku innych rodzajów kawy. Ponadto cold brew nie wymaga użycia gorącej wody, więc rozcieńczenie kawy jest całkowicie regulowane. Możesz go użyć w dniu, w którym chcesz mocniejszy napar, lub słabszy.
Kawa, którą zrobisz, powinna być schłodzona przez około 12-14 godzin. Jako sprzęt do Cold Brew możesz wykorzystać standardowy słoik typu mason. Powinieneś użyć grubego mielenia, aby ułatwić proces filtracji, ponieważ drobno zmielona kawa może negatywnie wpłynąć na smak Twojej filiżanki. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zmiel ziarna w młynku do kawy. Upewnij się, że używasz proporcji 2:1 kawy do wody.
Używanie zwykłych ziaren kawy do cold brew jest łatwe i niedrogie. Upewnij się, że używasz grubo zmielonych ziaren kawy, ponieważ drobno zmielone ziarna kawy mogą powodować gruby osad na dnie słoika. Aby zaoszczędzić czas, możesz przygotować cold brew z wyprzedzeniem i cieszyć się nim podczas spożywania śniadania. Następnie, po prostu przechowuj go w lodówce, aż będziesz gotowy do użycia. To takie proste!
Aby przygotować cold brew, fusy kawy muszą być zmielone do grubej konsystencji za pomocą młynka do kawy. Kawa powinna być parzona przez 12 do 24 godzin w zimnej wodzie. W każdym krótszym czasie uzyskamy rozwodnioną kawę, natomiast im dłuższy czas parzenia, tym będzie ona mocniejsza. Po tym czasie należy przecedzić fusy z kawy przez sitko o drobnych oczkach lub torebkę z mlekiem orzechowym. Idealnie byłoby, gdybyś podał cold brew z mlekiem lub kremówką, aby uniknąć goryczki.
Jeśli wolisz bardziej kremowy napój, możesz użyć ciężkiej śmietany lub pół na pół. Możesz dodać kilka jej kropel do koncentratu kawy, aby uzyskać dodatkowe bogactwo. Ilość śmietanki w kawie powinna być równa ilości wody w koncentracie. Dodaj śmietankę i lód, a następnie wypij. Możesz również cieszyć się cold brew z porannym tostem. Pamiętaj tylko, aby dodać do niego trochę cukru przed spożyciem, w przeciwnym razie będzie smakował zbyt słodko.
Innym sposobem na przygotowanie cold brew jest zmielenie ziaren kawy. Do przygotowania tej kawy nie potrzebujesz drogiego sprzętu, ale powinieneś zmielić je drobniej niż zwykle. Jeśli nie masz młynka do kawy, możesz zaopatrzyć się w kawę mieloną w sklepie spożywczym lub w lokalnej palarni. Nigdy nie używaj wstępnie zmielonej kawy do parzenia na zimno. Po zmieleniu ziaren, możesz przystąpić do reszty parzenia.
Po zmieleniu kawy do grubego przemiału, umieść ziarna kawy w pojemniku i przykryj pokrywką. Być może będziesz musiał zmielić ziarna partiami, jeśli masz mały młynek do kawy. Zmielone ziarna powinny być wielkości surowego cukru lub demerara. Ziarna kawy będą unosić się na powierzchni, więc nie mieszaj ich zbyt mocno. Przykryj pojemnik pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej osiem godzin, a do 24.
Podobne tematy