Jak zrobić kruchą polewę do ciasta drożdżowego

Jeśli dopiero zaczynasz piec i zastanawiasz się, jak zrobić kruchą polewę do ciasta drożdżowego, ten przepis jest dla Ciebie! Ciasto drożdżowe to lekkie i puszyste ciasto z chrupiącą kruszonką. Niektóre przepisy zawierają również polewę owocową. To idealny deser na chłodny dzień w domu i ciepłą filiżankę kawy lub herbaty. Aby zrobić to pyszne ciasto, potrzebujesz tylko kilku prostych składników i jest ono bardzo łatwe do wykonania.

Aby zrobić kruszonkę, po prostu połącz 50g mąki, 20g cukru i 30g zimnego masła w misce do mieszania. Wmieszaj masło i cukier w masę, aż składniki staną się jednolite i kruche. Kiedy kruszonka jest już wymieszana, posyp ją jeżynami. Piecz kruszonkę w temperaturze 180 stopni przez 40 do 45 minut. Pozwól kruszonce całkowicie ostygnąć przed podaniem.

Smaruj 20-centymetrową patelnię typu loaf pan masłem i oprósz mąką. Wlać ciasto do patelni i na wierzchu umieścić kruszonkę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut lub do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjmij z piekarnika i podawaj posypane cukrem pudrem. Następnie odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Ten czas wystarczy na zrobienie polewy z kruszonki. Kiedy skończysz piec ciasto, czas zrobić kruszonkę.

Po przygotowaniu kruszonki przygotuj ciasto, mieszając suche składniki i mokre. Ustaw temperaturę piekarnika na 335 stopni Fahrenheita. Czas pieczenia będzie zależał od rodzaju posiadanego piekarnika. Jeśli pieczesz po raz pierwszy, pamiętaj o regularnym sprawdzaniu ciasta, aby upewnić się, że piecze się równomiernie. Jeśli kruszonka jest gotowa, wyjmij ciasto z piekarnika i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Aby przygotować kruszonkę, musisz najpierw wymieszać mleko i mieszankę drożdżową. Dobrze wymieszać, aby rozpuścić drożdże. Gdy mieszanka mleka będzie letnia, jesteś gotowy, aby dodać mąkę, jajka i masło. Okruszki powinny być równomiernie rozprowadzone po cieście. Gdy kruszonka będzie już gotowa, należy przełożyć ciasto na natłuszczoną blachę i piec przez około 20 minut.

Po wymieszaniu wszystkich składników razem, należy umieścić mąkę i cukier w misce i dobrze wymieszać. Następnie dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Po 5 minutach dodaj sól. Kiedy już wszystko połączysz, użyj czystego ręcznika kuchennego, aby przykryć miskę. Następnie umieść miskę w wolnym od przeciągów miejscu i pozwól ciastu wyrosnąć przez godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, czas na pieczenie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane