Ten artykuł jest wynikiem naszej współpracy z dlaczegosam.pl
Jeśli kiedykolwiek chciałeś zrobić napój z kokosem, prawdopodobnie zastanawiałeś się, jak zrobić mleko kokosowe. Istnieje kilka metod, ale wszystkie mają kilka kluczowych elementów wspólnych. Mleko kokosowe to gęsty, bogaty w składniki odżywcze napój, który wymaga tylko dwóch składników: kokosa i wody. Łatwo jest zrobić mleko kokosowe w blenderze w mniej niż pięć minut. Możesz użyć sitka lub serka, aby usunąć części stałe, a następnie przelać mleko do torebki na mleko orzechowe. Jest gotowe do picia lub możesz je schłodzić.
Najpierw musisz przygotować kokosa. Użyj śrubokręta lub wiertła do kokosów, aby przebić łupinę. Następnie umieść kokos nad dzbankiem i wylej z niego wodę. Następnie uderzaj w kokos młotkiem wzdłuż równika, aby uwolnić miąższ kokosa. Gdy kokos zostanie już zmiażdżony, wyciśnij jak najwięcej płynu, używając do tego celu szachownicy. Możesz też użyć torebki do mleka orzechowego, jeśli nie masz blendera.
Później możesz odcedzić miąższ kokosa, pozostawiając cienką warstwę białego miąższu. Dzięki temu uzyskasz kremowe, bogate mleko kokosowe i będzie ono podobne do tego, które kupisz w puszce lub kartonie w lodówce. W ten sposób nie będziesz spożywał tyle tłuszczu, co w mleku kokosowym w puszce, które można również wykorzystać w innych przepisach. Metoda ta jest łatwa i tania, a miąższ z kokosa możesz wykorzystać również do stworzenia wielu innych napojów i deserów.
Aby zrobić mleko kokosowe z kokosa, będziesz potrzebować blendera lub robota kuchennego. Umieść kokos w blenderze i miksuj na wysokich obrotach, aż kokos się rozpadnie. Po oddzieleniu płynu, będziesz chciał przecedzić mieszaninę przez sitko o drobnych oczkach. Używając siatki lub worka do mleka orzechowego, odcedź mleko kokosowe i zachowaj części stałe do innego celu. Kiedy jest gotowy, można go używać w każdym przepisie, który nazywa dla mleka kokosowego w puszce.
Przy robieniu mleka kokosowego, ważne jest, aby pamiętać, aby utrzymać kokos wilgotny i używać ciepłej wody, gdy jest to możliwe. Podczas gdy ciepła woda nie jest wymagana, pomaga zapobiec oddzielaniu się tłuszczu, gdy jest zimna. Dodanie niewielkiej ilości ciepłej wody przed rozpoczęciem odciągania mleka kokosowego pomoże uniknąć tego problemu. Mleko kokosowe, które wyjdzie będzie kremowe i świeże. Możesz dostosować słodycz, dodając więcej wody lub gorącej wody w razie potrzeby.
Aby zrobić domowe mleko kokosowe, możesz użyć dojrzałych kokosów, niesłodzonych płatków lub rozdrobnionego kokosa. Użycie torebki do mleka orzechowego sprawia, że proces jest jeszcze prostszy. Umieść rozdrobniony kokos w szklanym słoiku i przykryj go szewcem lub sitkiem o drobnych oczkach. Po przesianiu, wlej mleko do szklanego słoika. Kilka minut miksowania pozwoli uzyskać kremowe mleko kokosowe.
Podobne tematy